Saturday, January 26, 2013

Surra steik i slowcooker

Du store min tid så godt kjøtt kan bli! I et halvt år har vi hatt to surra steiker i frysern, og jeg har egentlig venta på en anledning til å lage oksesteik.
En venn av mannen min har blitt omplassert til et prosjekt i London, og må flytte fra vårt område. De fleste amerikanere jeg kjenner i Norge, klager mye over ting hvordan ting er her. Vår venn som nå er omplassert, har kun gode ting å si om arbeidstempoet, ferieukene, kvaliteten på mat og fremkommelighet.
Da vi satte oss til å spise, utbrøt han imponert at dette var den beste steika han har spist i Norge. Kjøttet har vi kjøpt av en lokal bonde som driver med Angus-okse. Bonden har dyr som går sammen i flokk på beitet, lever harmonisk og har det godt, noe som spiller inn på smaken. Det sammen med tilberedning i slowcooker, er jo et godt utgangspunkt for denne oppskrifta.

Steika mi tok jeg ut av frysern i går kveld og lot ligge i kjøleskap over natta. Det var fremdeles frost på pakningen. Jeg knyttet en plastpose rundt og lot den tine i lunkent vann i 20 minutter før steiking.


Krydre steika med peppermiks og steik på alle sidene i en stor ildfast gryte.Stikk et steiketermometer i den tykkeste enden. Hos meg viste termometeret 0 grader, fordi midten var fremdeles frossen.

I slowcookeren legger du:
4 gulrøtter i store biter
2 løk i skiver
2 selleristenger
1/2 purre i ringer
2 ts oksebuljong
vann til å dekke grønnsakene

Legg den overflatesteikte steika oppå grønnsakene, legg lokket på slowcookeren og sett på svak varme.
Overraskende nok gikk det raskere i slowcooker enn det pleier i steikeovn å nå 60 grader. Hos meg gikk det fra 0 til 62 grader på 4 timer.
Skru av temeraturen og ta av lokket når temperaturen er 60 grader.

Fløtegratinerte poteter:
Legg potetskiver, løk, salt og pepper lagvis i en ildfast form. Hell over 1/3 liter matfløte. Legg lokket på og steik ved 200 grader til fløten bobler opp over potetene. Ta forma ut av ovnen og dekk med ost. Steik videre til osten har blitt gyllen og potetene er møre. Ca 40-50 minutter.

La kjøttet kjøle seg ned til en temperatur du kan holde rundt steika og skjære den i skiver. Ved 60 grader er kjøttet rosa, som bildet viser. Det blir litt gråere ved oppvarming:

Saus:
Hell av vannet som steika og grønnsakene har kokt i. Kok opp og tilsett en blanding av fløte, vann og tapiokastivelse. Dette gir en god saus.

I slowcookeren ligger nå kun grønnsakene (løk, selleri, gulrot, purre) som steika har blitt tilberedt sammen med. Sett temperaturen på lav, legg de oppskårne skivene av steika oppå grønnsakene. Sett lokket på plass og la kjøttet varmes opp til gjestene kommer.

Server steika med ovnsbakte poteter, saus, grønnsaker fra slowcookeren og en frisk salat.


No comments:

Post a Comment