Om maten jeg lager

Mange av blogginnleggene handler om mat. Hvorfor er jeg så opptatt av mat?

Med en mann som forbrenner kalorier som en plogtrekkende okse, er det nødvendig å lage middag til 4-5 personer her i huset, selv om vi bare er to. Jeg skal ikke ha hvete, Min skal helst ha mye kjøtt og karbohydrater. Ufordringen blir å finne et kompromiss mellom glutenfritt/paleo og høykarbo/legge-på-seg-muskler.

Vanligvis kommer Min hjem i halv ni-tiden, og da har jeg som regel middagen klar. (Min lager ofte lunsj til seg selv fordi han begynner senere på jobb.) Han trener mye, klager over at han går ned i vekt og må spise konstant for å holde oppe vekta. Jeg har vent meg til at matforbruket vårt er høyt og reagerer ikke lenger på å bruke to pakker kjøttdeig der småbarnsfamilier klarer seg med én. Min reagerer på melk, jeg vet ikke om det er laktose eller kasein som gjør utslaget, men det er en kjemisk reaksjon som ikke behager noen sine neseflimmer.

Jeg har kuttet ut all brødmat, og lager derfor ekstra mye mat slik at jeg kan ta med rester på jobb. Det fører selvsagt til litt oppstand når jeg kommer på jobb med biff, ovnsbakte rotgrønnsaker og salat, eller rødbeteburgere, blomkålosteskiver og burgerpizzasnurrer. De andre sitter med sine tørre skiver og stirrer langt etter mine friske salater og middagslignende retter.

Kjøttcalzone fyllt med fersk mozerellaost


Helsefordelene jeg har merket er mer opplagthet, jeg har mindre innesperret luft i magen og jeg ser slankere ut. Om jeg prøver glutenfri mat av hvetestivelse, blir jeg dårlig i magen, sjokolade med mintfyll av hvete-glykose fører til mye fising. Jeg tror det rett og slett er hvete jeg reagerer på. Jeg har ikke prøvd å spise spelt, rug eller bygg enda.

Det vi spiser hos oss er karbonadedeig, kyllingfilet, kyllingkjøttdeig, torsk, sei, bacon, oksekjøtt. Jeg er ikke så glad i svin, men noen ganger spiser vi strimlet svinekjøtt eller flintstek. Jeg lager ofte salat direkte på tallerknene våre, og da er vi nødt å få i oss mye grønnsaker. Ofte har vi ovnstekt søtpotet, sellerirot, kålrabi og løk. Noen ganger har vi poteter, noen ganger ris. Hvis Min har behov for mer karbohydrater enn jeg har tilberedt til middagen, blir det couscous eller nachos.

Pasta finnes glutenfritt og det smaker likt som vanlig pasta. Nå er jo ikke glutenfritt nødvendigvis et sunnere alternativ, det inneholder mye mais- og potetstivelse og får insulinnivået til å øke drastisk. Jeg lager ofte spaghetti av squasj og gulrøtter. Til bursdagen fikk jeg en skreller som lager fine lange remser av grønnsakene. Dette steiker jeg i olje eller smør over lav varme og det smaker ypperlig sammen med kjøttdeig og pesto/tomatsaus.

Jeg lager ikke mat fra poser. Sauser funker fint med fløte eller rømme i stekepanna. Ferdigmat inneholder for mye salt og sukker. Jeg er ikke lenger vant med posemat hverken i pulverform, vakum eller i fryste plastpakker. Det tar lengre tid å lage mat, men det gjør godt å vite hva jeg stapper i meg. Min sier også han merker forskjell på maten vi spiser hjemme og når han er i USA og spiser ute på restaurant. Det er et godt tegn når man føler seg uggen av restaurantmat og lengter hjem til ferske ingredienser og smak av rene råvarer.

No comments:

Post a Comment