Sunday, December 30, 2012

Sjokolade- og havrekjeks

Noen ganger får man lyst på noe godt som var problemfritt å kjøpe og spise før gluten ble den nye syndefloden. På facebook spurte en bekjent omverdenen om det gikk an å lage glutenfrie pannekaker. Kjære vene, tenkte jeg. Har hun ikke fått med seg hvor mye som kan erstattes av glutenfritt mel og noen hjelpestoffer? Pannekaker finnes det oppskrift på på denne bloggen. I dag laget jeg cookies.


Ingredienser:
210 gram rismel, havremel og glutenfritt mel
1 ts xanthan gum*
1 ts natron
1 ts bakepulver
1/4 ts kanel
200 gram sjokoladebiter
2,5 dl havregryn

Bland sammen det tørre i en bolle for seg.

2 egg
150 gram smør (romtemperert)
 1, 5 dl brunt sukker (løst, ikke sammenpakket)
1, 5 dl hvitt sukker
1,5 ts vaniljeekstrakt**

Pisk smør og sukker til det blir kremaktig, tilsett egg og vaniljeekstrakt til det blir en fin deig. Tilsett det tørre i smørdeigen. Bruk to skjeer til å sette kjeksene på bakepapir på stekebrettet. Jeg fikk 16 stykk på to brett. Steik ved 180 grader i 10-15 minutter.

*xanthan gum er en stabilisator som brukes mye i matindustrien. Dette pulveret hjelper å holde kjeksene samlet, slik at de ikke flyter ut til en sammenhengende røre. Det er også xanthan gum som gjør at lettmajones har samme konsistens som vanlig majones. Jeg kjøpte min boks på iherb.com. Det er ingen krise om du ikke bruker dette, du må bare skjære kjeksene fra hverandre etter steking, smaken er like god.

** hvis du ikke har vaniljeekstrakt, bruk heller et par teskjeer vaniljesukker og bland sammen med det tørre.

No comments:

Post a Comment